EKOPOLİTEK Nedir?

Misyonumuz

Ulusal ve uluslararası iktisadi, siyasi ve teknolojik gelişmelerin bir bütün olarak anlaşılmasını sağlamak amacıyla bilimsel bilgi üretmek ve çok disiplinli bir eğitim sunmak.

Vizyonumuz

Ülkemizin iktisadi ve siyasi kalkınma ideallerinin gerçekleştirilmesini sağlayacak sistemik analiz yetisine sahip profesyonel ve entelektüel insan kaynağının gelişimine katkı sağlamak.

Değerli Katılımcılar,

Siz değerli katılımcılarımızı iktisadi ve siyasi kurumlar ile teknolojinin ülkemizde nasıl birbirleri ile etkileşimde olduğunu, günümüzdeki global gelişmeleri nasıl şekillendirdiğini ve gerçek dünyada nasıl uygulama alanı bulduklarını EKOPOLİTEK programında birlikte öğrenmeye davet ediyoruz.

Neden EKOPOLİTEK?
  • EKOPOLİTEK programı, iktisadi ve politik kurumlar ile teknoloji alanındaki etkileşimleri tek bir programda bütünleştirerek eğitim sunan Türkiye’deki tek programdır.
  • EKOPOLİTEK programı, iktisat ve politika disiplinlerinin bilimsel temellerini teknolojiyi referans alan ve teori-pratik arasında denge kuran bir yaklaşımla inceleyen çok disiplinli bir programdır.
  • EKOPOLİTEK programında, bu anlamda, kamu veya özel sektörde görev yapan farklı meslek grubundan profesyonellerin çok boyutlu bir çerçevede analitik düşünme, araştırma yapma ve karar verme yeteneklerini geliştirme imkanı sunulmaktadır.
  • Eğitimcilerimiz iktisat, politika ve sosyoloji alanlarında dünya sıralamalarında üst sıralarda yer alan üniversitelerde eğitim almış, uluslararası araştırmalarda bulunmuş ve ayrıca iktisat politikası uygulama süreçlerinde yer almış uzman bir kadrodan oluşmaktadır.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulmuş olan dünya sistemi bir geçiş sürecinde bulunmaktadır ve bu süreç son yıllarda büyük bir ivme kazanmıştır. Söz konusu değişim sürecini ekonomik, siyasi ve teknolojik düzlemlerde ele almak mümkündür.  20. Yüzyılın son yirmi yılında ortaya çıkan ve küreselleşmenin ikinci aşaması olarak nitelendirilen gelişmeler artan dünya ticaret hacmi, finansal serbestleşme ve yeni sanayileşen ülkelerin dünya üreticileri arasında yer alması olarak özetlenebilir. 2000’li yıllarda ortaya çıkan küresel finansal kriz, Ortadoğu’daki kaos ortamı ve Dördüncü Sanayi Devrimi olarak adlandırılan teknolojik değişim süregelen küreselleşme sürecine etki eden yeni dinamikler olmuştur.  Türkiye, bir yandan kriz alanlarının ortasında bulunan bir aktör olarak pozisyon alırken, diğer taraftan dünya ekonomik iş bölümü içinde gelirini ve refahını yükseltecek stratejiler geliştirmeye çalışmaktadır. Dolayısıyla, küresel iktisadi ve siyasi gelişmelerin anlaşılması, Türkiye’nin konumunun ve seçeneklerinin analizi açısından kaçınılmaz hale gelmektedir.

Dünyadaki ekonomik, siyasi ve teknolojik değişmeler özel ve kamu kesiminde karar alıcı pozisyonlarda çalışan genç profesyoneller için bilinmezlik ve belirsizlikleri arttırmıştır. EKOPOLİTEK programının amacı, ülke kalkınması için gereken nitelikli ve vizyon sahibi işgücünün yetiştirilmesi ve karar alma süreçlerine bilgi odaklı bir şekilde aktif katılımlarının teşvik edilmesidir. Bu bağlamda programın hedeflerinden birisi, öğrencilerin dünya, Avrupa Birliği, Ortadoğu ve Türkiye’deki ekonomik ve siyasal gelişmeleri sistemli olarak inceleyip anlamalarını sağlamak ve böylece kişisel gelişimlerine ve mesleki kariyerlerine katkıda bulunmaktır. Programın bir hedefi de, kamu ve özel sektörden gelen öğrencilerin yönettikleri ve/veya çalıştıkları kurumların plan, strateji ve politikalarının düzenlenmesinde daha etkin ve verimli bir yol izlemelerine yardımcı olmaktır. Bu hedeflere ulaşabilmek ise teknoloji unsurunun siyasal gücün ve toplumsal refahın ana belirleyicilerinden biri olduğunun kabul edilmesini zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla programın bir başka hedefi de; ulusal, bölgesel ve küresel gelişmelerin mikro ve makro dinamiklerini, teknolojinin ekonomi ve politika üzerindeki etkilerini göz önüne alarak çalışmak olmaktadır.​


EKOPOLİTEK’e Kimler Başvurabilir?

EKOPOLİTEK eğitimi, iktisadi ve idari bilimler, iletişim, mühendislik, fen bilimleri gibi sözel veya sayısal branşlardan mezun adaylara vizyonu çerçevesinde çok disiplini bir eğitim vermeyi amaçlamaktadır.

 ‘Sözel’ ve ‘Sayısal’ Branşlardan Mezun Adaylar EKOPOLİTEK Eğitimine Nasıl Adapte Olacaklardır?

EKOPOLİTEK eğitimi, sözel veya sayısal metodolojilerden herhangi birini öncelememektedir. EKOPOLİTEK eğitimi, sözel veya sayısal branşlarda yetkinliği olan adaylara mesleki ve entelektüel gelişimleri için ihtiyaç duydukları ‘analitik düşünme yetkinliği’ni kazandırmayı amaçlamaktadır. 

EKOPOLİTEK eğitiminde, bu amaçla, her iki branştan mezun adayların adapte olabilecekleri bir eğitim metodolojisi benimsenmektedir.

EKOPOLİTEK Eğitiminin Bir ‘Odak Noktası’ Var mıdır? 

EKOPOLİTEK eğitimi, günümüz dünyasında piyasalar, devletler ve uluslararası aktörler arasındaki etkileşimleri belirleyen temel etkenin iktisadi dinamikler olduğu gerçeğinden hareketle adayların iktisat merkezli bir ‘analitik düşünme yetkinliği’ne sahip olmasını hedeflemektedir. 

Politik ve teknolojik gelişmeler ise EKOPOLİTEK eğitiminde iktisadi dinamiklerin anlaşılmasını sağlayacak bir formatta analize katılmaktadır.